Stockholms vackraste innergård

Stockholms vackraste innergård och husets sjätte sinne! På kontorshotellet Kornetten på Erik Dahlbergsallé i Stockholm var startskottet för Fastighetsägare Richard Elfström, trädgårds designern Lina Lindberg, ljussättaren Emelie Benson och Vansta Trädgård. Med högt i tak och härligt idéflöde låg snart en idéskiss på bordet och arbetet kunde ta sin början. Gården skulle bli husets sjätte sinne. Ett rum utanför där mer avspända möten kunde hållas och dynamiken mellan människor förstärkas. Rummet måste förstås fungera med de omkringboende, naturens krafter, husets arkitektur och allt det som skiljer bra design från sämre. Viktigt var att gården skulle vara funktionell men ändå inbjudande, strikt men ändå generös. Att många hyresgäster dessutom skull se den uppifrån var en viktig parameter.

För oss som byggde var den tekniska aspekten med frågor kring vattenflöde, logistik och material i fokus. Planen ändrades vartefter arbetet fortgick och ingen plan är så bra att inte verkligheten är bättre. Att vara flexibel och kreativ när man bygger trädgård är i vårt tycke extremt viktigt. Arbetsmaterialet är naturen själv och med den måste man turas om att leda eller följa. En planerad låg grön häck fick utgå då vi fann en gammal asfaltsyta under marknivån och som omöjliggjorde plantering. En idé om grus fick utgå när vi insåg det omöjliga i tanken på en hög klack i en mjuk grustyta.

På marken finner man två av våra vackraste naturmaterial. Det dova markteglet ”Jord” som finns i Vanstas egen kollektion har ett format som gör det oslagbart i mönsterläggning. Den varma naturligt brunröda färgen ger den karaktär i alla sammanhang. Här ligger teglet dels i det klassiska fiskbensmönstret inne i växthuset men också i ett enklare förband  på de större omgivande ytorna. Teglet är lagt kloss i kloss och delvis satt i betong för att fungera också som skelett för de olika ytorna. I kontrast mot teglet ligger oregelbundna stora flak av finaste öländska kalksten som med sina mjuka naturtoner skapar en naturens balsal.

Växthuset är en modifierad Victorian Gallery med två dubbla slagdörrar och glas ned till mark i fronten. Bänkar och fontän kommer från Haddonstone medan krukorna från våra zinkurnor, frostfritt förstås.

Kontakta Oss